
Trochę przesadziłam, bo ta zupa nie pachnie wcale kwiatami, ale botwinka niewątpliwie kojarzy nam się z wiosną.
Oto mój prosty przepis w trzech wersjach (z mlekiem kokosowym, śmietaną lub bez)
1. 4 buraki
2. 3 pęczki botwinki
3. 1 cebula
4. 2 duże bataty lub 3 ziemniaki
5. puszka mleka kokosowego lub śmietana do zup
6. sok z cytryny
7. olej kokosowy
8. 1 litr wody lub bulion
9. natka lub koperek, sól pieprz
Ugotuj buraki koniecznie w skórce. Na patelni podsmaż cebulkę. Obrane bataty zalej wodą lub bulionem, dodaj drobno pokrojoną botwinkę i podsmażoną cebulkę. Gotuj wszystko 25 minut. Dorzuć obrane i ugotowane buraki. Na koniec możesz, ale nie musisz doprawić mlekiem kokosowym lub śmietaną. Ja najczęściej nic nie dodaję. Jeżeli lubisz możesz na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i natkę lub koperek.
Smacznego!
Karina Zalewska