Wiesz co jest najlepsze w tym pasztecie? Smak? Nie tylko. Robisz go 10 minut a później 50 minut patrzysz jak się piecze, ćwicząc w tym czasie uważność.
Przygotuj
1. Włoszczyzna gotowana al dente lub z rosołu wegańskiego
2. ½ szklanki pestek dyni zmielonych
3. 6 łyżek sosu sojowego
4. cukier lub (wolę) xylitol 3 łyżeczki
5. 4 łyżki oleju
6. śliwka suszona lub żurawinę
7. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
8. 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego
6. przyprawy: kolendra , tymianek, pieprz, sól,
Zawsze zaczynaj od nagrzania piekarnika na 200 stopni. Ugotowaną al dente włoszczyznę lub warzywa z wegańskego rosołu odparuj i skarmelizuj chwilę w sosie sojowym i cukrze. Dodaj kaszę jaglaną, resztę składników i zmiksuj wszystko na gładko. Dorzuć śliwkę suszoną pokrojoną na małe kawałki lub żurawinę.
Wyłóż keksówkę papierem i wylej masę. Można delikatnie od góry polać olejem truflowym. Piec 50 minut. Po wyjęciu odstawić na całą noc do wystudzenia. Kroić dopiero rano. Smacznego!
Karina Zalewska