Witam. Jaka kasza jest najlepsza na odchudzanie ? Kasza gryczana,jaglana? Czy podczas redukcji kg można jeść również kaszę manne ? Hejty mnie nie interesuja,tylko konkretne odpowiedzi
Przy dietach redukcyjnych należy się skupić na deficycie kalorycznym i indexie glikemicznym, dlatego odradza się kasze z pszenicy. Jak widać nie chodzi wcale o gluten. Wspaniałe jest jeśli dieta jest zróżnicowana i występuje w niej zarówno kasza jaglana, jak i gryczana. Można je na wiele sposobów przygotować. Odchudzanie powinno być pyszne i zdrowe!
Każda kasza jest dobra, tylko w niedużych ilościach. Nawet makarony - mało kto wie, że wartość kaloryczna w 100 gramach makaronu (suchego produktu!) jest ok 300kcal, a już po ugotowaniu około 120kcal. Sosy tuczą! Porcje które nie szkodzą na redukcji odpowiadają mniej więcej 30 gramom suchego produktu (czy kasza czy makaron, ryż itd.), po ugotowaniu mamy około 50g. produktu i ponad połowę mniej kcal. Warto jest sobie na pewno poczytac o poszczególnych rodzajach kasz i tak wybrać odpowiednia dla siebie :)
Kasza manna to pszenica, a pszenica ma wysoko IG i jest raczej odradzana w dietach. Ja mam dietę ustawioną przez dietetyka i jem dużo kaszy jaglanej i grycznej (zamiast chleba i makaronów). Trzeba też uważać na Kuskus, bo to jest pszenica też.
Ograniczyłam po prostu węglowodany brak pieczywa maki makaronów ryżu do tego nie pije alko nie jem słodyczy i śmieciowego jedzenia
Dzienne spożycie białka na poziomie 120 g tłuszcze 60 i węglowodany jak najmniej maksymalnie 50
Wszystkie kalorie liczę w apce Fitatu
W 3 miesiące 10 kg
https://uniejow.net.pl/pl/901_biznes-plus/9285_jak-szybko-schudnac-po-ciazy.html
Zerknij sobie też na stronę. Jest tutaj dobry artykuł na temat tego w jaki sposób schudnąć po ciąży.
Przy dietach redukcyjnych należy się skupić na deficycie kalorycznym i indexie glikemicznym, dlatego odradza się kasze z pszenicy. Jak widać nie chodzi wcale o gluten. Wspaniałe jest jeśli dieta jest zróżnicowana i występuje w niej zarówno kasza jaglana, jak i gryczana. Można je na wiele sposobów przygotować. Odchudzanie powinno być pyszne i zdrowe!
Każda kasza jest dobra, tylko w niedużych ilościach. Nawet makarony - mało kto wie, że wartość kaloryczna w 100 gramach makaronu (suchego produktu!) jest ok 300kcal, a już po ugotowaniu około 120kcal. Sosy tuczą! Porcje które nie szkodzą na redukcji odpowiadają mniej więcej 30 gramom suchego produktu (czy kasza czy makaron, ryż itd.), po ugotowaniu mamy około 50g. produktu i ponad połowę mniej kcal. Warto jest sobie na pewno poczytac o poszczególnych rodzajach kasz i tak wybrać odpowiednia dla siebie :)
https://suvibox.pl/blog/rodzaje-kasz-i-ich-cenne-dla-zdrowia-wlasciwosci-odzywcze/
Kasza manna to pszenica, a pszenica ma wysoko IG i jest raczej odradzana w dietach. Ja mam dietę ustawioną przez dietetyka i jem dużo kaszy jaglanej i grycznej (zamiast chleba i makaronów). Trzeba też uważać na Kuskus, bo to jest pszenica też.