top of page

ZUPA PACHNĄCA WIOSNĄ.


Trochę przesadziłam, bo ta zupa nie pachnie wcale kwiatami, ale botwinka niewątpliwie kojarzy nam się z wiosną.

Oto mój prosty przepis w trzech wersjach (z mlekiem kokosowym, śmietaną lub bez)

1. 4 buraki

2. 3 pęczki botwinki

3. 1 cebula

4. 2 duże bataty lub 3 ziemniaki

5. puszka mleka kokosowego lub śmietana do zup

6. sok z cytryny

7. olej kokosowy

8. 1 litr wody lub bulion

9. natka lub koperek, sól pieprz

Ugotuj buraki koniecznie w skórce. Na patelni podsmaż cebulkę. Obrane bataty zalej wodą lub bulionem, dodaj drobno pokrojoną botwinkę i podsmażoną cebulkę. Gotuj wszystko 25 minut. Dorzuć obrane i ugotowane buraki. Na koniec możesz, ale nie musisz doprawić mlekiem kokosowym lub śmietaną. Ja najczęściej nic nie dodaję. Jeżeli lubisz możesz na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i natkę lub koperek.

Smacznego!

Karina Zalewska

bottom of page