WEGAŃSKI ROSÓŁ? TAK!

Aktualizacja: maj 29

Ten rosół jest tak rosołowy, że mało kto orientuje się, że jest wegański. Spróbuj!

Składniki:

4 cebule

5 marchewki

4 pietruszki

1 seler

1 por

1natka w całości

3 ząbki czosnku

1 łyżka octu

1 łyżka oleju

1 łyżka sosu sojowego

Przyprawy

Ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, kurkuma, imbir,

Pieprz, sól

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw 3 litry wody do zagrzania się na płycie. Umyj i obierz warzywa. Jeśli masz młode jarzyny ze sprawdzonego źródła, nie musisz ich obierać, wystarczy dokładnie umyć. Cebule obierasz i układasz na blasze w rozgrzanym piekarniku – można też włożyć w całości, nieobraną –wtedy smak jest intensywniejszy. Czekasz aż się zarumieni i wyjmujesz.

Do ciepłej wody wkładasz wszystkie warzywa, upieczoną cebulę i podgrzewasz aż zacznie się pomalutku gotować – wtedy zmniejszasz moc do połowy. Wrzucasz przyprawy, ocet i olej. Gotujesz około 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dorzuć natkę w całości oraz sos sojowy i gotuj przez 5 minut.

Jeśli chcesz użyć ten bulion jako podstawę do innych zup to nie dodawaj sosu sojowego. Odcedź warzywa i zrób z nich np. wegański pasztet. Rosół możesz podać tradycyjnie z makaronem jajecznym , albo zrób na nim jaką chcesz zupę. Smacznego!


Karina Zalewska