Ten rosół jest tak rosołowy, że mało kto orientuje się, że jest wegański. Spróbuj!

Składniki:
4 cebule
5 marchewki
4 pietruszki
1 seler
1 por
1natka w całości
3 ząbki czosnku
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
Przyprawy
Ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, kurkuma, imbir,
Pieprz, sól
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw 3 litry wody do zagrzania się na płycie. Umyj i obierz warzywa. Jeśli masz młode jarzyny ze sprawdzonego źródła, nie musisz ich obierać, wystarczy dokładnie umyć. Cebule obierasz i układasz na blasze w rozgrzanym piekarniku – można też włożyć w całości, nieobraną –wtedy smak jest intensywniejszy. Czekasz aż się zarumieni i wyjmujesz.
Do ciepłej wody wkładasz wszystkie warzywa, upieczoną cebulę i podgrzewasz aż zacznie się pomalutku gotować – wtedy zmniejszasz moc do połowy. Wrzucasz przyprawy, ocet i olej. Gotujesz około 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dorzuć natkę w całości oraz sos sojowy i gotuj przez 5 minut.
Jeśli chcesz użyć ten bulion jako podstawę do innych zup to nie dodawaj sosu sojowego. Odcedź warzywa i zrób z nich np. wegański pasztet. Rosół możesz podać tradycyjnie z makaronem jajecznym , albo zrób na nim jaką chcesz zupę. Smacznego!
Karina Zalewska