top of page

FIT BANAN!

Ciasteczka owsiane w mniej niż 5 minut? Założymy się?:)


Jeżeli dbasz o swoje zdrowie i zdrowie swoich pociech, to ten przepis jest dla Ciebie. Nie ma nic wspanialszego niż potrawa, która szybko się robi, jest smaczna i do tego zdrowa.

Masz teraz chwilkę? No to zapraszam do mojej turbo błyskawicznej kuchni.


Potrzebujemy tylko dwa składniki podstawowe. Reszta według uznania, smaku lub zawartości śpiżarni.

  1. 5 bananów

  2. Płatki owsiane 250 g

W zależności od tego w jakim stanie są Twoje banany, czy są już ciemne, czy mniej dojrzałe (zielone i twarde odradzam) proporcje mogą się troszeczkę zmienić, ale nic się nie bój, ten przepis wybacza robienie wszystkiego na oko.


Włącz piekarnik na 180 stopni. Przelej wrzatkiem płatki. Możesz je namaczać około minuty , ale nie dłużej, żeby nie rozmiękły za bardzo. Poza tym jak będą gorące, to tylko przedłużasz czas przygotowania ciasteczek o czekanie, aż wystygną. Zasada przy robieniu tych wypieków jest taka, że im dojrzalszy banan tym lepiej. Obierasz banany i rękoma ugniatasz je razem z płatkami, aż uzyskasz konsystencję gęstego ciasta. I to tyle.


To jak będą smakowały, zależy już od Ciebie. Idealnie się sprawdza dodanie żurawiny, rodzynek, kakao (oczywiście bez cukru), cynamonu, pestek dyni, nasion Chia, kurkumy, imbiru czy chili. Co kto lubi.


Uformuj ciasto w batoniki lub okrągłe, rozpłaszczone kulki i piecz przez około15 minut.

Przekąska idealnie nadaje się jako drugie śniadanie do szkoły lub snack do kina czy na wycieczkę.


Smacznego!


Karina Zalewska


bottom of page