top of page

CZEKOLADOWE I ZDROWE! CZEGO CHCIEĆ WIĘCEJ?



Składniki na ciasto

· 150 g masła klarowanego

· 200 g gorzkiej czekolady 90 procent

· 300 g mąki ryżowej

· 2 jajka

· szczypta sody

· 3 łyżki cukru kokosowego

· szczypta cynamonu i kurkumy

· 170 ml mleka roślinnego

Polewa (opcjonalnie)

· 30 g oleju kokosowego

· 3 łyżki kakao 70 procent

· 1 garść wiórków kokosowych

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Masło musisz roztopić razem z czekoladą pokrojoną na kawałeczki. Zostaw sobie kilka kostek na później. Kakao i mąkę połącz z sodą i dodaj cukier. Wymieszaj. Jajka zmiksuj razem z mlekiem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do połowy pojemniczków na babeczki, dodaj odłożone kostki czekolady i następnie zalej resztą ciasta. Piecz do 25 minut. Kiedy wyciągniesz z piekarnika muffinki możesz je albo posypać kakao i dodać owoce (tak jak ja) , albo przygotowywać polewę. Wymieszaj w rondelku składniki na polewę, podgrzej ją i polej nią babeczki.


Smacznego!


Karina Zalewska

bottom of page