
Składniki na ciasto
· 150 g masła klarowanego
· 200 g gorzkiej czekolady 90 procent
· 300 g mąki ryżowej
· 2 jajka
· szczypta sody
· 3 łyżki cukru kokosowego
· szczypta cynamonu i kurkumy
· 170 ml mleka roślinnego
Polewa (opcjonalnie)
· 30 g oleju kokosowego
· 3 łyżki kakao 70 procent
· 1 garść wiórków kokosowych
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Masło musisz roztopić razem z czekoladą pokrojoną na kawałeczki. Zostaw sobie kilka kostek na później. Kakao i mąkę połącz z sodą i dodaj cukier. Wymieszaj. Jajka zmiksuj razem z mlekiem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do połowy pojemniczków na babeczki, dodaj odłożone kostki czekolady i następnie zalej resztą ciasta. Piecz do 25 minut. Kiedy wyciągniesz z piekarnika muffinki możesz je albo posypać kakao i dodać owoce (tak jak ja) , albo przygotowywać polewę. Wymieszaj w rondelku składniki na polewę, podgrzej ją i polej nią babeczki.
Smacznego!
Karina Zalewska