Kwestia odżywiania jest zawsze tematem jaki warto poruszać w internecie. Niestety gotowe dania jakie znajdziemy w typowych marketach, pozostawiają wiele do życzenia w kategoriach jakości. Jak wiadomo to żywność jest produkowana na wysoką skalę dlatego pełno w niej chemii. Podstawą jest zawsze gotowanie we własnym zakresie bo tylko wtedy będziemy w stanie wybrać wysokiej jakości produkty. Zaczynając swoją przygodę, warto jest korzystać z takich serwisów jak - https://uwielbiam.pl/przepis/lubella-danie-na-cieplo-kolanka-z-brokulami-w-sosie-serowym-z-szynka-parme Tego typu dania są na tyle uniwersalne by zasmakowały całej rodzinie. A wierzcie mi, że nie ma większe satysfakcji niż uśmiech bliskich na ustach :)
Tłuste ryby (typu łosoś, pstrąg, śledź, makrela) należy jeść co najmniej 2 x w tygodniu, bo podczas ciąży jest większe zapotrzebowanie na DHA, a także jod, nie tylko obiadu ale w postaci past kanapkowych, do sałatek. Do tego np koktajle ze szpinakiem, jarmużem, jeść brokuły, szparagi, sałaty - zielone warzywa są zasobne w kwas foliowy, a także żelazo (ale słabo się wchłania, nie łączyć z jogurtem bo wapń też utrudnia wchłanianie żelaza, za to dobrze jest dodać np porzeczki która zwiera Wit C i ułatwia wchłanianie żelaza). Warto robić zupy krem właśnie z zielonych warzyw. Makaron i pieczywo pełnoziarniste ze względu na magnez, cynk i Wit z gr B. Czerwone mięso zawiera żelazo hemowe które lepiej się wchłania niż te roślinne, więc warto sobie np zjeść steka z sałatką z papryką (bo Wit C) Witaminę D tak czy tak należy suplementować, ale to nie powinno powodować żadnych problemów z zaparciami. No i pamiętać o nawodnieniu koniecznie!
Warto jest wprowadzić suplementację w postaci zestawu witamin, polecam Composita mama https://compositamama.pl/ .
Kwestia odżywiania jest zawsze tematem jaki warto poruszać w internecie. Niestety gotowe dania jakie znajdziemy w typowych marketach, pozostawiają wiele do życzenia w kategoriach jakości. Jak wiadomo to żywność jest produkowana na wysoką skalę dlatego pełno w niej chemii. Podstawą jest zawsze gotowanie we własnym zakresie bo tylko wtedy będziemy w stanie wybrać wysokiej jakości produkty. Zaczynając swoją przygodę, warto jest korzystać z takich serwisów jak - https://uwielbiam.pl/przepis/lubella-danie-na-cieplo-kolanka-z-brokulami-w-sosie-serowym-z-szynka-parme Tego typu dania są na tyle uniwersalne by zasmakowały całej rodzinie. A wierzcie mi, że nie ma większe satysfakcji niż uśmiech bliskich na ustach :)
Tłuste ryby (typu łosoś, pstrąg, śledź, makrela) należy jeść co najmniej 2 x w tygodniu, bo podczas ciąży jest większe zapotrzebowanie na DHA, a także jod, nie tylko obiadu ale w postaci past kanapkowych, do sałatek. Do tego np koktajle ze szpinakiem, jarmużem, jeść brokuły, szparagi, sałaty - zielone warzywa są zasobne w kwas foliowy, a także żelazo (ale słabo się wchłania, nie łączyć z jogurtem bo wapń też utrudnia wchłanianie żelaza, za to dobrze jest dodać np porzeczki która zwiera Wit C i ułatwia wchłanianie żelaza). Warto robić zupy krem właśnie z zielonych warzyw. Makaron i pieczywo pełnoziarniste ze względu na magnez, cynk i Wit z gr B. Czerwone mięso zawiera żelazo hemowe które lepiej się wchłania niż te roślinne, więc warto sobie np zjeść steka z sałatką z papryką (bo Wit C) Witaminę D tak czy tak należy suplementować, ale to nie powinno powodować żadnych problemów z zaparciami. No i pamiętać o nawodnieniu koniecznie!
Warto jest wprowadzić suplementację w postaci zestawu witamin, polecam Composita mama https://compositamama.pl/ .