Ostatnio zrobiłem zdrowy tort ;) dodałem miód zamiast cukru do biszkoptu, krem był na bazie joguru naturalnego z malinami i truskawkami, a biszkopt upiekłem szpinakowy. Dzieciaki się bardzo zajadały :D ozdoby zrobiłem z owoców z dodatkiem ciekłego azotu i w domowej galaretce przeźroczystej dałem jadalne kwiaty :)
Ja często próbuję kombinować sama, nie zawsze wychodzi idealnie, ale traktujemy to też jako zabawę, zamieniamy w zwykłych przepisach na ciasta i desery- cukier na erytrytol, mąkę pszenną na inne, zdrowsze, jakieś tłusteserki itp odżywkami białkowymi, tylko tez trzeba uważać na składy, nie wszystkie są super, nawet te drogie potrafią mieć jakieś niefajne rzeczy w składzie
"Zdrowe słodycze" są dobrą alternatywą dla wszechobecnego cukru, jeśli dziecko było nauczone jedzenia słodyczy od małego i musimy przejść żmudny etap odzwyczajania go. Pamiętajmy jednak , że nawet miód nie jest obojętny dla ogranizmu i działa na uklad hormonalny podobnie do cukru. Najlepszym rozwiązaniem nie jest zastępowanie cukru jego "zdrowszymi odpowiednikami", ale ograniczenie się wyłącznie do owoców, które zawierają go w wystarczających ilościach. Najlepiej jest nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych a w późniejszym wieku, kiedy będzie już bardziej samodzielne, nie powinno być problemu z nadmiarem słodyczy w jego diecie.
-50 g gorzkiej czekolady i łyżka masła orzechowego na polewę
Ryż gotujemy, studzimy, wszystko razem blendujemy, wstawiamy do lodówki na dwie godziny w pojemniku (i potem kroimy) albo od razu formujemy batoniki i po godzinie, czy dwóch w lodówce polewamy polewą
Ja bardzo lubię mrożone jogurty z owocami, ostatnio robię najczęściej skyr i owoce jagodowe, pysznie i zdrowo, dzieci też bardzo lubią
Ostatnio zrobiłem zdrowy tort ;) dodałem miód zamiast cukru do biszkoptu, krem był na bazie joguru naturalnego z malinami i truskawkami, a biszkopt upiekłem szpinakowy. Dzieciaki się bardzo zajadały :D ozdoby zrobiłem z owoców z dodatkiem ciekłego azotu i w domowej galaretce przeźroczystej dałem jadalne kwiaty :)
Ja często próbuję kombinować sama, nie zawsze wychodzi idealnie, ale traktujemy to też jako zabawę, zamieniamy w zwykłych przepisach na ciasta i desery- cukier na erytrytol, mąkę pszenną na inne, zdrowsze, jakieś tłusteserki itp odżywkami białkowymi, tylko tez trzeba uważać na składy, nie wszystkie są super, nawet te drogie potrafią mieć jakieś niefajne rzeczy w składzie
Polecam sałatki owocowe, w których dressing stanowi mleczko kokosowe.
"Zdrowe słodycze" są dobrą alternatywą dla wszechobecnego cukru, jeśli dziecko było nauczone jedzenia słodyczy od małego i musimy przejść żmudny etap odzwyczajania go. Pamiętajmy jednak , że nawet miód nie jest obojętny dla ogranizmu i działa na uklad hormonalny podobnie do cukru. Najlepszym rozwiązaniem nie jest zastępowanie cukru jego "zdrowszymi odpowiednikami", ale ograniczenie się wyłącznie do owoców, które zawierają go w wystarczających ilościach. Najlepiej jest nauczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych a w późniejszym wieku, kiedy będzie już bardziej samodzielne, nie powinno być problemu z nadmiarem słodyczy w jego diecie.
Super pomysł!
Ja lubię domowe bounty, to przepis:
-torebka ryżu jasminowego
-200ml mleczka kokosowego
-100g wiórek kokosowych
-50 g erytrolu (czasem daję miód :P)
-50 g gorzkiej czekolady i łyżka masła orzechowego na polewę
Ryż gotujemy, studzimy, wszystko razem blendujemy, wstawiamy do lodówki na dwie godziny w pojemniku (i potem kroimy) albo od razu formujemy batoniki i po godzinie, czy dwóch w lodówce polewamy polewą